Kıbrıs, Türkiye’de lise’yi bitirmiş öğrenciler için üniversite konusunda en çok tercih ettikleri yerlerden bir tanesi. Hem yurtdışı olmanın verdiği farklı yaşam tarzına adapte olmak hem de daha farklı bir eğitim ile karşılaşma arzusu ile Kıbrıs’ta üniversite okumak konusunda pek çok gencin ilgisi Kıbrıs’ta. Kıbrıs’a okumaya gitmek konusunda bilmeniz gereken pek çok şey var. Bu bilgiler ile birlikte çok daha güvenli ve doğru kararlar ile okumaya başlayacaksınız.
Kıbrıs her ne kadar fazla tercih edilse de Kıbrıs hakkında yeterli bilgi ve rehber niteliğinde içerik bulmak oldukça zor. Bu yüzden de sizin için en yararlı olacak Kıbrıs’a okumaya gitmek için bilmeniz gereken temel bilgilerin tümünü içeren bu yazıyı okumanız, size büyük yarar sağlayacak.
İçindekiler
- KKTC’ye Girişte Pasaport Mu Kullanılmalı Kimlik Kartı Mı?
- Kıbrıs’a okumaya gitmek İçin Sağlık Raporu Gerekli Mi?
- Kıbrıs’a okumaya gitmek İçin Sağlık Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu?
- Kıbrıs’a okumaya gitmek İçin Öğrenci Vizesi İşlemleri
- 18 Yaşından Küçükler Kıbrıs’a Tek Başına Gelebilir Mi?
- Kıbrıs üniversitelerinde Nasıl Yurt Tutulur?
- KKTC’de GSM Hattı Nasıl Kullanılır?
KKTC’ye Girişte Pasaport Mu Kullanılmalı Kimlik Kartı Mı?
KKTC’ye giriş yapacağınızda memur sizden belge isteyecektir. Bildiğiniz gibi Kıbrıs’a sadece nüfus cüzdanınız ile giriş yaparak tatil yapabiliyorsunuz. Peki üniversite öğrencileri için de aynı şey geçerli mi?
Kıbrıs’a okumaya gitmek isteyen öğrenciler, adaya pasaport ile girmek zorundadır. Sonrasında okulu tarafından öğrencilere öğrenci muhacereti çıkartılarak Kıbrıs’ta üniversite süresi bitene kadar yaşama hakkı kazanırlar.
Kıbrıs’a okumaya gitmek İçin Sağlık Raporu Gerekli Mi?
Eğer Kıbrıs’ta üniversite okumak istiyorsanız, öncelikle adaya geldikten sonra okul kayıt işlemleriniz sonrasında öğrenci muhacereti yaptırmanız gerekir. Öğrenci muhacereti yaptırırken KKTC devleti sizden belirli belgeler ister. Bu belgelerden bir tanesi de sağlık raporudur. Sağlık raporu, adadaki HIV virüsü gibi salgın hastalıkları en aza indirebilmek için sizin sağlık durumunuzun bir raporudur.
Muhaceret işlemleri sırasında ödeyeceğiniz sağlık raporu ücreti sonrasında size sistem bir laboratuar belirler ve verilen süre içinde Kıbrıs’ta bulunan bu laboratuara giderek kan vermeniz gerekir. Ardından kan testiniz detaylı olarak incelenerek bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadığınız kontrol edilir.
Eğer herhangi bir bulaşıcı hastalığınız yoksa, sağlık raporu pozitif bir şekilde kayıt edilip bakanlık onayı alır. Sizin herhangi bir fiziki işlem yapmanız gerekmez. Kan verdikten sonra rapor 15 gün sonra bakanlığa laboratuar tarafından yollanır ve online olarak işlem sürecini görebilirsiniz.
Kıbrıs’a okumaya gitmek İçin Sağlık Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu?
Merak edilen sorulardan bir diğeri ise sağlık sigortası konusudur. Kıbrıs’ta üniversite okumak için muhaceret işlemleriniz sırasında sizden online olarak sağlık sigortası ücreti de istenir. Bu ücret, Kıbrıs’ta yaşayacağınız sağlık sorunlarını, devlet hastanesinde ücretsiz bir şekilde gidermek içindir. Aşağıdaki koşullarda işe yaramaktadır.
- KKTC Sağlık Bakanlığı dahilindeki tüm acil servis ve poliklinik servislerinde ücretsiz muayene olursunuz. Yatılı kalacağınız durumlarda da masraflar sigorta kapsamındadır.
- Diş çekme, dolgu gibi işlemlerinizi de devlet hastanesinde bu sigorta ile birlikte ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Kıbrıs’a okumaya gitmek İçin Öğrenci Vizesi İşlemleri
Kıbrıs’a geldiğinizde okulunuz sizi muhaceret işlemlerini adım adım anlatacak ve yardımcı olacaktır. Geçtiğimiz seneye kadar tüm muhaceret işlemleri, sağlık sigortası, üniversiteler tarafından halledilmekteydi. Yeni çıkan yasa ile birlikte tüm bu işlemleri bizzat kendiniz online olarak yapmanız gerekiyor. Bunun için KKTC İÇİŞLERİ BAKANLIĞI resmi internet sitesindeki online işlemler https://icisleri.gov.ct.tr/Online-%C4%B0%C5%9Flemler bölümünden gerekli tüm adımları tek tek öğrenebilirsiniz.
Öğrenci muhacereti işlemlerinizi https://permissions.gov.ct.tr/ adresinden online olarak kendiniz takip edebilir ve gerekli adımları tek tek buradan görebilirsiniz. Sistem sizi gerekli olan her konuda ayrıntılı olarak yönlendirecektir.
18 Yaşından Küçükler Kıbrıs’a Tek Başına Gelebilir Mi?
18 yaşından küçüklerin yurtdışına tek başına çıkmaları yasa gereği bazı kurallara dayanmaktadır. Eğer 18 yaşından küçük biri, Kıbrıs’a tek başına gelmek istiyorsa anne ve babası tarafından noter tastikli muvafakatname alması gerekir. Bunu herhangi bir notere anne ve babasıyla giderek alabilir.
Eğer sadece annesi ya da sadece babası ile Kıbrıs’a gelmek istiyorsa, gelemeyen kişiden muvafakatname alması gerekir. Örneğin Kıbrıs’a 18 yaşından küçük biri annesiyle geliyorsa çocuğun annesi refakatinde yurtdışında çıkmasına izin verdiğine dair babasından muvafakatname alınması gerekir.
Kıbrıs üniversitelerinde Nasıl Yurt Tutulur?
Kıbrıs üniversitelerinden birinde okumaya karar verdiyseniz okul tarafından her öğrenciye yetecek kadar yurt kontenjanı açılmaktadır. Yurt kaydı için okula kaydınızın ardından yurt kaydı yaptırmanız yeterlidir.
Fakat belirtmek gerekir ki Kıbrıs’taki yurt fiyatları oldukça yüksektir. Bu yüzden gelmeden önce okulunuzu arayarak yurt fiyat bilgisi almayı unutmayın. Ortalama aylık 1000 TL gibi bir yurt ücreti alınmaktadır. Yıllık yurt ücreti 10.000 TL civarındadır. Bu fiyat üniversiteye ve yurt seçeneğine göre değişebiliyor.
KKTC’de GSM Hattı Nasıl Kullanılır?
Kıbrıs, Türkiye’ye göre yurtdışı sayıldığı için hattınızın Kıbrıs’ta kullanım ücreti pahalıya gelebilmektedir. Bu yüzden Kıbrıs’a geldiğinizde bir sim kart satın alabilirsiniz. Havaalanının gelen yolcu bölümünde KKTCELL ve Vodafone standları görebilirsiniz. Buradan ortalama bir ücrete hazır paketli sim kartlardan satın alabilirsiniz. Kıbrıs’ta Türkiye’deki operatörler bulunmuyor. Bunun yerine GSM operatörlerinin Kıbrıs uzantıları bulunuyor (örneğin Turkcell > KKTCELL)
KKTC yurtlarına kayıt aşamaları yazımızı okumadan geçmeyin!